Menetelmät

Painosorvaus


Painosorvauksen periaate

Pyöreä levyaihio painetaan karkaistun teräsrullan avulla halutun kappaleen sisäpuolen muotoisen, pyörivän muotin päälle. Muotit on valmistettu yleensä tavallisesta karkaisemattomasta teräksestä. Paremman pinnanlaadun ja kestävyyden varmistamiseksi kannattaa työkalut usein kuitenkin karkaista. Ruostumattomilla materiaaleilla karkaisu on miltei välttämätöntä. Kuitenkin mallisarjojen työkalut voidaan valmistaa myös jopa puusta.

Esite painosorvauksesta suunnittelijoille (pdf)

Painosorvaamon yleisesesite (pdf)

Painosorvausprosessi

Painosorvaus on teollisena menetelmänä kehittynyt ja käytössä ovatkin nykyisin CNC-ohjatut automaattikoneet. Toki edelleen myös teollisuudessa on käytössä rinnalla käsikoneita yksinkertaisten osien, mallien tai pienten sarjojen teossa.


Aihiot leikataan pyöreiksi esim. kuvan mukaisella NC-ohjatulla kiekkoleikkurilla.

Levy pakotetaan teräsrullalla muotin päälle joko automaattikoneilla tai käsin kuten kuvassa.

Epäkeskopuristintyöt liittyvät usein painosorvaustöihin.

Nykyaikaiset CNC-koneet ovat vahvoja ja nopeita.

Painosorvaustyökalu on halpa ja asetus on helppo tehdä.

Videot

Käsipainosorvaus on kädentaitolaji.
Videolta näet miten 1 mm kylmävalssattu levy taipuu ilmastointiventtiiliksi. Käsipainosorvaus on kädentaitolaji jota ei opita vain lukemalla, vaan se vaatii vuosien harjoittelun.


Painosorvaus on yllättävän nopea ja työkaluiltaan edullinen menetelmä.
Tältä videolta näet miten 0,75 mm levystä tehdään ”vaskooleja” ja kuinka puulla käännetään aihion reunaan jäykiste ennen painosorvausta, ryppyyntymisen estämiseksi ja kuinka ”vaskoolin” reunaan tehdään lopussa pyöreä palte suun jäykistämiseksi.


CNC-painosorvi
Tältä videolta näet CNC-koneen toiminnassa. CNC-koneet ovat tarkkoja, nopeita ja vahvoja. Videolla valmistetaan ilmanpuhdistajan koteloa 1 mm levystä.


MENU