Metoder

Trycksvarvning


Principen bakom trycksvarvning

Ett cirkulärt plåtämne pressas med hjälp av en härdad stålrulle mot en roterande mall, vars form motsvarar den önskade kroppens insida.

Formarna är oftast tillverkade i vanligt, ohärdat stål. Det lönar sig dock ofta att härda verktygen för att säkerställa en högre ytfinish och längre livslängd. Om rotationskroppen tillverkas i rostfritt material är det s.g.s. nödvändigt att härda verktygen, men i vissa fall kan man faktiskt tillverka modellseriernas verktyg t.o.m. i trä.

Som det framgår av bilden kan man tillverka trycksvarvade föremål av många olika slag och storlekar.

Trycksvarvningsprocessen

Trycksvarvning är en billig och noggrann metod för tillverkning av ihåliga rotationskroppar av plåt. Förutom genom trycksvarvning bearbetar vi också skivor genom djupdragning, excenterpressning, kantning, mangling eller genom bearbetning i en stansmaskin.


Ämnena skärs runda t.ex. med en NC-styrd rullsax, motsvarande den på bilden.

Plåten drivs på formen med hjälp av en stålrulle. Drivningen sker automatiskt eller för hand, som på bilden.

Excenterpressningsarbeten hör ofta till trycksvarvningsarbeten.

Moderna CNC-maskiner är kraftiga och snabba.

Trycksvarningsverktyget är billigt och lätt att ställa in.

Videot

Trycksvarvning är ett hantverk. 
I den här videon ser Du hur en 1 mm tjock, kallvalsad plåt förvandlas till en luftkonditioneringsventil. Manuell trycksvarvning är ett hantverk som man inte kan lära sig på annat sätt än genom åratal av träning.


Trycksvarvning är en förvånansvärt snabb process som använder sig av överraskande billiga verktyg. 
I den här videon ser Du hur ”vaskskålar” tillverkas av en 0,75 mm tjock plåt och hur ämnets kant viks till en förstyvning med hjälp av ett träverktyg innan trycksvarvningen. Förstyvningen hindrar att rynkor uppstår. Slutligen svarvas en krans som förstyvar öppningen.


CNC-trycksvarv 
I den här videon ser Du CNC-svarven i aktion. CNC-maskiner är noggranna, snabba och kraftiga. I videon tillverkas ett luftrenarhölje av 1 mm plåt.


MENU